UPA 1. SİYASET OKULU DENİZLİ’DE DÜZENLENDİ

DSCN9175

Dr. Ozan Örmeci’nin Genel Koordinatörü olduğu Uluslararası Politika Akademisi – UPA’nın 1. Siyaset Okulu 6-7-8 Mayıs 2013 tarihlerinde Denizli EGS Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Denizli Genç İşadamları Derneği – DEGİAD’ın sponsorluğunda hayata geçirilen organizasyonu, şehir dışından katılım gösteren 100 kadar üniversite öğrencisiyle beraber toplam 250 kişi takip etti.

Siyaset Okulu’nun ilk gününde sahneye ilk olarak DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu çıktı. Organizasyonun düzenlenmesinde önemli rol oynayan  Çaputçu, DEGİAD olarak UPA Siyaset Okulu’nu Denizli’de her sene düzenlenen bir marka konferans haline getirmek istediklerini belirtti.

İkinci olarak sahneye çıkan Uluslararası Politika Akademisi Genel Koordinatörü Dr. Ozan Örmeci, UPA olarak amaçlarının devlet üzerindeki yükü hafifleterek Türkiye’nin gelişimine katkı sağlamak olduğunu belirterek, öğrencileri Ahmet Ceylan ve İsa Uslu’nun kurdukları UPA’nın 21. yüzyılda daha da büyük önem kazanan girişimciliğin bir örneği olduğunu vurguladı.

Sahneye üçüncü olarak Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci çıktı. Denizli’de böyle bir organizasyonun düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Değirmenci, UPA Siyaset Okulu’nun her sene gelişerek Türkiye çapında önemli bir konferans haline gelmesini istediklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Siyaset Okulu oturumlarına başlandı. Sahneye ilk olarak Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu çıktı. Geçmişte kendisinin uyguladığı terörle mücadele yöntemlerini dinleyicilere anlatan Pamukoğlu, Türkiye’de yaşanan ve “barış süreci” adı verilen gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirterek hükümetin politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Dinleyicilerden büyük alkış alan Pamukoğlu ile çıkışta fotoğraf çektirmek isteyen öğrenciler nedeniyle salonda izdiham yaşandı.

İlk günün ikinci konuşmacısı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve İzmir milletvekili Oktay Vural’dı. Küreselleşme konusunda akademik bir sunum yapan Vural’a sorular bölümünde özellikle “barış süreci” ile ilgili sorular yöneltildi. Küreselleşmenin sloganı haline gelen “Küresel düşün, yerel hareket et” sözünü eleştiren Vural, Türk milliyetçileri için doğru sloganın “Milli düşün, küresel hareket et” olması gerektiğini vurguladı. Vural’a çıkışta öğrencilerden büyük ilgi vardı.

İlk günün üçüncü konuşmacısı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi Gökçe Pişkin’di. Türkiye’deki demokrasi sorunlarına ve gençlerin problemlerine dikkat çeken Pişkin, konferansının ilerleyen dakikalarında öğrencileri sahneye davet ederek ilginç bir sunum gerçekleştirdi. Sosyal demokrasi ideolojisinin önemine dikkat çeken Pişkin’e çıkışta öğrencilerden yoğun ilgi vardı.

İlk günün dördüncü konuşmacısı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Denizli milletvekili Nihat Zeybekçi idi. Daha önce Denizli Belediye Başkanı olarak da görev yapan Zeybekçi, konuşması öncesinde dinleyenlere Denizli’de Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları gösteren bir video izlettirdi. Sonrasında konuşmasına başlayan Zeybekçi, Türkiye’de demokrasinin AK Parti iktidarı sayesinde derinleştiğini ve ilerleyen dönemde seçim barajı vb. diğer anti-demokratik unsurların da kolaylıkla düzeltilebileceğini belirtti. AK Parti Denizli il teşkilatından üyelerin de takip ettiği Zeybekçi’nin konuşmasıyla UPA Siyaset Okulu’nda ilk gün sona ermiş oldu.

UPA Siyaset Okulu’nda ikinci gün Demokratik Sol Parti (DSP) eski Genel Başkanı Zeki Sezer’in sunumuyla başladı. Dinin Türk toplumunda çok saygın ve önemli bir yeri olduğunu belirten Sezer, bu nedenle Türkiye’nin AKP’nin katı din yorumu ve CHP’nin katı laiklik yorumu yerine geçmişte rahmetli Bülent Ecevit ve DSP’nin benimsediği “inançlara saygılı laiklik” uygulamasına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İkinci günün ikinci konuşmacısı UPA Genel Koordinatörü ve Girne Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Dr. Ozan Örmeci’ydi. “21. Yüzyılda ABD-Çin Rekabeti” adlı sunumda Çin’in hızlı ekonomik yükselişine dikkat çeken Örmeci, ABD-Çin güç dengesini askeri, siyasi, ekonomik, teknolojik ve kültürel yönlerden değerlendirerek Türkiye için en doğru tercihin ne olması gerektiği konusunda fikirlerini iletti.

İkinci günün üçüncü konuşmacısı Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker’di. Liberalizm ilkelerini güncel hayattan ilginç örneklerle dinleyicilere aktaran Toker, mevcut anayasal düzen, siyasi partiler kanunu ve seçim sistemi içerisinde alternatif fikir ve siyasal hareketlerin yaşama şansı bulmasının çok zor olduğunu, bu nedenle de Türkiye’de demokrasinin gelişemediğini belirtti.

İkinci günün dördüncü konuşmacısı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’di. Denizli’de çok sevilen ve sayılan bir siyasetçi olan Keskin’in konuşmasına Denizlililer yoğun katılım gösterirken, Keskin izleyicilere CHP’nin ideolojisi hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

İkinci günün beşinci ve son konuşmacısı ise yine Denizli’de sevilen bir siyasetçi olan ANAP eski milletvekili ve Has Parti kurucularından Beyhan Aslan’dı. Aslan Türkiye siyasetinin sorunlarına dikkat çektiği konuşmasıyla dinleyicilere keyifli dakikalar yaşatırken siyasete dönme sinyalleri de verdi.

UPA Siyaset Okulu’nun üçüncü günü Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli ve Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan’ın Siyaset Okulu için gönderdikleri tebrik mesajlarının okunmasıyla başlarken, organizasyonun bu son gününde ilk konuşmacı Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’dı. Aynı zamanda Girne Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde ders veren Karayalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hazırladıkları projeleri anlatırken, kendi Başkanlığı sonrasında izlenen politikaların yanlışlığını örneklerle açıklamaya çalıştı. Konuşmasının son bölümünde öğrencilerden gelen istek üzerine Türk dış politikasına da değinen Karayalçın, Türkiye’nin Suriye politikasının çok yanlış olduğunu ve Türkiye’nin bunun bedelini ödeyebileceğini ifade etti.

Karayalçın’dan sonra sahneye çıkan ikinci konuşmacı MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya çözüm sürecine tepki göstererek, yaşananların hukuki olmadığını ve Türk milletiyle adeta dalga geçildiğini belirtti.

UPA Siyaset Okulu’nun son konuşmacısı DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu idi. Organizasyonun ilk olması sebebiyle çeşitli zorluklar yaşandığını belirten Çaputçu, yine de gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirterek seneye çok daha iyi bir organizasyon yapılacağının müjdesini verdi.

UPA 1. Siyaset Okulu’nun son oturumunda ise öğrenciler söz alarak organizasyonla ilgili görüş, eleştiri ve önerilerini dile getirdiler. Sertifika töreninin ardından UPA 1. Siyaset Okulu alkışlar arasında sona erdi.

Kaynak: http://politikaakademisi.org/?p=5001

About Dr. Ozan ÖRMECİ

Check Also

UPA GENEL KOORDİNATÖRÜ YRD. DOÇ. DR. OZAN ÖRMECİ GENÇ TV’DE GÜNDEMİ YORUMLADI

Uluslararası Politika Akademisi (UPA) Genel Koordinatörü ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir